torsdag 12 december 2013

I-land och U-land


Ett I-land har bra ekonomi och dom är rika om det händer en jordbävning t.ex så har dom råd att bygga upp sakerna som gick sönder.Alla har också tillgång till sjukvård,mat och ett boende. I-land skyddar sig mot naturkatastrofer.
I ett I-land så använder vi 400-700 liter och i ett U-land så använder man 20-30 liter per dag.
Det är så för att man i ett I-land har råd med vatten och i ett fattigt U-land så har man inte råd med vatten. I ett U-land så har man inte så rent vatten så att dem blir sjuka och börjar svälta och i ett I-land så har man rent vatten så att man kan använda de till mat och att dricka det.
För att U-land så ska få vatten så borrar dem brunnar så att man kan få vatten men det kostar väldigt mycket pengar så det är bara dem rika som borrar brunnar. I-länder vatten i överflöd, U-länder brist på vatten. Brist på vatten leder inte till utveckling.









U-land har inte likadant som I-land U-land har inte tillgång till sjukvård,mat eller boende dom har inte råd med att bygga upp allting som har förstörts. Så om det blir en naturkatastof så ligger alla sönder hus på marken och allt är ju förstört så då har inte U-land råd med att bygga upp allt som gick sönder. I ett U-land har nästan inga vatten eller jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar